Çoğu insan bilgili gezginler olarak doğmaz. Bu, yalnızca yol deneyimiyle gelen bir şey.
Başlangıçta, birçok seyahat hatası yaparsınız.
Seyahat bilinci, kaçırılan otobüslerden, aptalca davranışlardan, kültürel bilinçsizlikten ve sayısız küçük hatadan doğan bir süreçtir.
Hatta öyle ki, günlerce araştırma sonunda, konaklamanız için rezervasyon yaptırır, uçak biletinizi alır, son gün havaalanında Check in e geldiğinizde, gideceğiniz ülkenin vizesini almadığınızı bile görebilirsiniz
Sonra bir gün, havaalanlarında sorunsuz bir şekilde hareket eder, yeni kültürlere entegre olmaya başlarsınız.
Bu ipuçlarını, 5 yaşımdan beri babamın işi dolayısıyla yaptığım seyahatlerde edindim. Tabi eklemeler için esinlendiğim makaleler de olmadı değil! İdare ediverin gari
1) Yanınıza daima en az bir havlu alın!
Plajda, piknikte ansızın başlayan yağmurda veya sadece kurulanmak için ne zaman ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz. Birçok hostel havlu sunar ama bazıları! Asla bilemezsiniz ve küçük bir havlu taşımak çantanıza o kadar da ağırlık yapmaz.
2) Küçük bir sırt çantası/bavul alın.
Küçük bir sırt çantası satın almak (35/40 lt), sizi hafif bir çantaya koymaya ve çok fazla eşya taşımaktan kaçınmaya zorlar. Aslında boyutlar konusunda havayolu firmalarının kabul ettiği ölçüler daha belirleyici olabilir. Eğer uçak için ayrı, kamp için ayrı çanta lüksünüz yoksa.
İnsanların, doğal olarak her alanı doldurma eğilimi vardır!
Yolda karşınıza hangi fırsatlar çıkacak bilinmez. Belki çok güzel bir hatıra objesine sahip olmak, bir arkadaşınıza çok çok yakışacak bir şey gördüğünüzde, onu alıp arkadaşınıza ulaştırmanın, sizi ve arkadaşınızı ne kadar mutlu edeceğini bir “Flashforward” sahne gibi hayal etmeye başladığınızda, onu evinize götürmek isteyeceksiniz. Çantanızda boşluk açmak için hangi eşyanızdan feragat edeceğiniz stresine girmek zorunda kalabilirsin.
3) Paketleme.
Aynı tişörtü birkaç gün üst üste giymekte sorun yok. İhtiyacın olacağını düşündüğün kıyafetlerin yarısını al! Sandığın kadar ihtiyacın olmayacak. “Gerekli şeyler” listesi yazın. Listeyi ikiye bölün ve yalnızca bir bölümünü paketleyin/çantalayın!
(Dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak – Asya’da – çamaşırlarımı en yakın mağazaya 1 dolara ya da daha fazla bir fiyata yıkatmayı teklif ediyorum. Daha pahalı ülkelerde, genellikle bir lavaboda şampuan kullanarak kendim yıkarım. Her zaman daha kolay kuruyan hafif gömlekler ve eşyaları asmak için bir seyahat çamaşır ipi taşırım. Genelde gerekmez ama gerektiğinde de hayat kurtarıcı olur.)
4) Bambu çorap kullanılın!
iki çift çorap ile dünyayı gezebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey ise, dikişsiz çorap. Uzun yürüyüşlerde o dikişler ayak parmaklarınızı mahfedebilir. Dağcılık ekipmanı satan mağazalarda bulabilirsiniz bu tür çorapları.
5) Yanınıza en az iki banka kartı / kredi kartı alın.
Afet olur, kaza olur. Soyulmanız veya bir kartınızı kaybetmeniz durumunda yedeğinizin olması her zaman iyidir. Paranıza erişiminiz olmadan yeni bir yerde sıkışıp kalmak istemezsiniz. Bir defasında bir kartım kopyalandı ve donduruldu. Yolculuğumun geri kalanında kullanamadım. Yanımda bir arkadaşım olduğu için çok mutluydum.
Kartın biri cebinize, öbürü çantanıza. Aynı yere koyMAyın!
6) Ücretsiz banka kartları kullandığınızdan emin olun.
Zor kazandığınız parayı bankalara kaptırmayın. Kendinize saklayın ve seyahatlerinizde harcayın. Yabancı işlem ücreti veya ATM ücreti almayan bir kredi kartı ve banka kartı edinin. Uzun bir yolculuk boyunca, her seferinde aldıkları birkaç kuruş bile gerçekten cüzdanı yoracacaktır!
7) En az bir kez kendi başınıza seyahat edin.
Kendiniz ve nasıl bağımsız olacağınız hakkında çok şey öğreneceksiniz. Bu bir klişe, ama doğru. Yalnız seyahat etmek bana kendimi korumayı, insanlarla konuşmayı ve alışılmadık durumlarla kolaylıkla başa çıkmayı öğretti. Kendimle barışık olmamı sağladı, neler yapabileceğimi öğrenmeme yardımcı oldu ve süper bencil olmama ve ne istersem yapmama izin verdi! Daha önce hiç yapmadıysanız alışmak biraz zaman alabilir, ancak en az bir kez yapın. Kendinizi rahatsız edin ve kendinizi şaşırtın. Kendinizi zorladığınızda değerli yaşam becerileri öğreneceksiniz!
8) Harita kullanmaktan korkmayın.
Turist gibi görünmek, gerçekten kaybolmak ve tehlikeli bir mahallede olmak kadar kötü değildir. Bir harita kullanmaktan veya yol tarifi istemekten ve turist gibi görünmekten korkmayın. Cep telefonunuzdaki App lere çok güvenme, şarjın biter, çalınır, bozulur, seyahat ederken her zaman yanıma bir harita alırım. App kullanımın ilk sıradadır tabiki ama acil durumlar için kağıt harita bulundurun. Gitmeniz gereken yere ulaşmanıza yardımcı olur!
9) Bilerek kaybolmaktan korkmayın.
Yeni bir şehirde amaçsızca dolaşmak, onu tanımanın, patika yoldan çıkmanın ve turistlerden uzaklaşmanın iyi bir yoludur. Bulduğun gizli mücevherlere şaşırabilirsin. Google Haritalar’ı kullanmadan etrafta dolaşmayı ve yolumu bulmaya çalışmayı seviyorum! Tabi pes ettiğimde ilk açtığım bir harita app i olmuyor değil.
10) Daima yerel bir turizm ofisini ziyaret edin.
Şehirde olan biten her şeyi biliyorlar. Sizi ücretsiz aktivitelere, konaklamanız sırasında gerçekleşen özel etkinliklere ve aradaki her şeye yönlendirebilirler. Hatta turistik mekanlarda ve ulaşımda indirimler sunuyorlar. Hedefi daha iyi deneyimlemenize yardımcı olmak onların işidir. Kaç yolcunun bir yeri ziyaret ederken bunu atlaması şaşırtıcı ama bilgili bir gezgin olarak bu kaynağı kullanmayı bilmelisiniz! Bu muhtemelen dünyadaki en az kullanılan seyahat ipuçlarından biridir. Turizm panolarını kullanın!
11) Para kemeri almayın – aptallık etmeyin!
Hırsızlar onların var olduklarını bilirler ve temelde “Bana bak, ben parası olan bir turistim! Beni parçala!” demeyin onlara.
Ne kadar çok uyum sağlar ve yerel gibi davranırsanız, lansmanlardan kaçınmak o kadar kolay olacaktır. Yankesiciler için endişeleniyorsanız, eşyalarınıza daha iyi bakın! 8 no lu ipucunu unutun!
12) Dışarı çıktığınızda sadece ihtiyacınız olanı alın.
Yanınızda taşıdığınız nakit ve banka kartı miktarını sınırlayın, böylece bir şey olursa kolayca geri kazanabilirsiniz. Yanınıza asla birden fazla kredi kartı veya ATM kartı almayın. Benim nakit kuralım, 50 Dolar max.
13) Daima bir kilit taşıyın.
Özellikle hostellerde kaldığınızda ve eşyalarınızı kilitlemeniz gerektiğinde kullanışlıdırlar. Seyahat ederken yanınızda küçük bir şifreli kilit taşıyın. Anahtarlı bir tane kullanmayın çünkü anahtarları kaybederseniz mahvolursunuz!
14) Pasaportunuzun ve önemli belgelerinizin fotokopisini ya da print ini alın.
Bir kopyasını kendinize de e-posta ile göndermeyi unutmayın. Yanınızda ne zaman bir tür belge bulundurmanız gerekebileceğini asla bilemezsiniz ve orijinal belgenizi taşımak istemeyebilirsiniz. Ek olarak, pasaportunuz çalınırsa, bir kopyasının olması polis raporunuz için kullanışlı olacaktır.
15) Hostel personelinden bilgi isteyin (Orada kalmasanız bile.)
Onlar, her gün gezginler ile ilgilenir. Ucuz yemekler ve turistik yerler için nereye gideceklerini tam olarak bilirler. Genelde yerlidirler, bu yüzden şehri çok iyi bilirler. Onlardan her türlü bilgiyi isteyin. Orada kalmıyorsanız bile, içeri girin ve sorun. Genelde bilgi verirler. Bizim ülkedeki gibi sizi anlaşmalı oldukları yerlere yönlendirmeler, yüzde almalar, yok her ülkede!
16) Gideceğiniz yerin ana dilinde temel ifadeleri öğrenin.
Yerliler bunu takdir edecek ve etkileşimlerinizi kolaylaştıracak. Dile hakim olmanıza gerek yok, ancak “Merhaba”, “Hoşçakal”, “Teşekkür ederim!”, “Banyo nerede?” gibi birkaç şey öğrenmeniz yeter. Yerlilere kendinizi sevdirmek için kısa bir yoldur. Dene beğenecekler.
17) Bir tarih kitabı okuyun!
Geçmişi hakkında bir şey bilmediğiniz, bir yerin bu gününü anlayamazsınız. Ziyaret ettiğiniz destinasyonları okuyun. Bu yer hakkında size daha derin bir anlayış kazandıracak!
18) Kahve veya hamburger zincirlerine girmekten utanmayın.
Bazen aşinalık rahatlatıcıdır ve her iki yerde de ücretsiz Wi-Fi ve kullanabileceğiniz umumi tuvaletler bulunur. Paris hariç!
(Yeme-içmeyi buralarda yapmayın! Buralar iğrenç ve sağlıksız!)
19) Doğrudan uçmayın!
Uçuş rezervasyonu yaparken, bazen son varış noktanıza yakın havalimanlarına uçmak ve ardından gitmeniz gereken yere bir tren veya otobüse binmek daha ucuzdur. Direkt yolun her zaman en ucuz rota olmadığını bilin.
Benim kullandıklarım :
google.com/flights : Dünyanın her yerindeki uçuşları bir haritada görmenize olanak tanır, böylece en ucuz varış yerinin neresi olduğunu görebilirsiniz.
skyscanner.com : Bu harika web sitesi, daha büyük sitelerin kaçırdığı birçok farklı havayolunu arar.
20) Güvenlik hatlarındayken her zaman iş seyahatinde olanların arkasına geçin.
Genellikle aceleleri olduğu ve hafif seyahat ettikleri için hızlı hareket ederler. Mümkün olduğunca arkalarında sıraya girin. Çizgiyi hızla geçeceksiniz! Önünüzdekilerin sırasına saygılı olun. Özellikle Türkiye’de!
21) Asla ailelerin arkasına geçmeyin.
Sonsuza kadar sürerler. Bu onların suçu değil. Çocuklar yüzünden bir sürü şeye sahipler. Çok sayıda çocukla sıraya girmekten kaçının. Biraz zaman alır.
22) Otele giriş yaptığınızda, upgrade istemekten çekinmeyin.
Check-in sırasında upgrade konusunda çok fazla esnekliğe sahipler. Sormaktan asla zarar gelmez. Daha pahalı bir odada aynı fiyata kalmayı kim istemez? Otel dolu değilse, çoğu zaman size ücretsiz upgrade sunabilirler. Sadece süper nazik olun yeter!
23) Ücretsiz Wi-Fi.
Kütüphaneler, kahveciler, hamburger zincirleri ve çoğu kafede ücretsiz Wi-Fi bulunur. Bağlanmak için sizden ücret alan bir yerde kalıyorsanız, bu yerlerden birine göz atın. Gittiğiniz herhangi bir havaalanında internetsiz kalmayın diye havaalanlarının wifi şifresini paylaşan bir kaç site. Araştırın daha çok var.
google.com/maps/d/viewer?mid=zSq6Oj3AR-pc.kxr_MMxSxSxY
Türk gezgin Anıl Polat’ın sayfası : foxnomad.com
App i de var Anıl Polat’ın : play.google.com/store/app
(Kenidisini tanımadığımı ve reklam almadığımı belirtmeliyim.
24) Öğle yemeği zamanı, tarihi yerleri ziyaret etmek için en iyi zamandır.
Muhalif olun. Tur otobüsleri, gruplar ve çoğu gezgin öğle yemeğine giderken daha az kalabalığa maruz kalacaksınız. Bir yeri çok erken, geç veya insanlar yemek yerken ziyaret etmek her zaman en iyisidir.
25) Turistik bir bölgede veya turistik bir yerin yakınında asla yemek yemeyin.
Genel bir kural olarak, yiyecek bir yer bulmadan önce her iki yönde de beş blok yürürüm. Turistik yerlere ne kadar yakınsanız, o kadar fazla ödersiniz ve yemek (ve hizmet) o kadar kötü olur. Çevrenizdeki bazı lezzetli ve popüler restoranları bulmak için Yelp , Google Haritalar , Foursquare veya Open Rice gibi web sitelerini kullanın .
Ayrıca, menünün 6 dilde olduğu hiçbir yerde yemek yemeyin! Bu, restoranın sadece turistler için olduğu anlamına gelir!
26) Yerliler her gece dışarıda yemek yemezler ve siz de yememelisiniz.
Market alışverişine gidin. Satın aldıkları yiyecek türlerini görerek yerel halkın yeme alışkanlıkları hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. Öyle ya Motto neydi, “yeni yerler, yeni insanlar yeni lezzetler.” bir karayip adasına gidipte dönerci aramak, loser lık olur.
Ayrıca, size çok para kazandıracak. Pişman olmayacaksınız. Yemeğinizi pişirin, tasarruf edin, kendinizi şaşırtın!
27) Öğle yemeği sırasında pahalı restoranlarda yemek yiyin.
En pahalı restoranlar, akşam yemeğinde sunacakları yemeğin aynısını içeren öğle yemeği spesiyalleri sunar, ancak fiyatının yarısı! Seyahat ederken dışarıda yemek yemek için en iyi zaman budur. Önce kontrol edin tabi ki! Ve her ülke için geçerli değil bu söylediklerim! Mesela Hollanda!
28) Bir el/kafa feneri koyun çantanıza.
Geceleri görmenize, bir şeylere basmaktan kaçınmanıza ve hayalet hikayeleri anlatmanıza yardımcı olur
29) Temel bir ilk yardım çantası taşıyın.
Kazalar olur, hazırlıklı olun. Küçük kesikler ve sıyrıklar için yara bandı, antibakteriyel krem ve merhem. Ne zaman ihtiyacınız olacağını asla bilemezsiniz ve seyahat ederken her zaman alamayabilirsiniz. Bir kaç “Survive” kitabı okuyun.
30) En iyi fiyatı almak için 2-3 ay önceden uçuş rezervasyonu yapın.
Ya da bir çok bilet sitesinde bulunan alarm kurun, hedeflediğiniz yolculuk için bilet ucuzladığında size bildirsin. Bu linkleri blog sayfamın menüsündeki KAYNAKLAR sekmesine en kısa zamanda koyacağım.
Mutlak en ucuz ücreti almaya çalışırken de kendinizi fazla çıldırtmayın. 10 $ biriktirmeye çalışmak için beş saat harcamak size çok fazla stres verecektir. Ve unutmayın girdiğiniz bilet siteleri cockies kullanarak, sizin alıp almayacağınızı anlayabiliyorlar ve fiyatı yükseltebiliyorlar. Başka sitelerden fiyata dair fikir edinin, sonra heref sitenize ilk girişte biletinizi almaya çalışın. ikinci girişinizde hedeflediğiniz biletin fiyatının en az %1o arttığını göreceksiniz.
31) Pansiyonlarda kalın (Eğer paranız kısıtlı ise)
Ucuzdurlar, etkinlikler düzenlerler, birçok insanla tanışırsınız ve sadece tonlarca eğlencelidirler! Ayrıca hostel barları ucuz bira satar.
32) Yerel halkla tanışmak için Meetup, paylaşım ekonomisi ve ağırlama web sitelerini kullanın
Bu web siteleri, ziyaret ettiğiniz yerlerde sizi yerel halkla buluşturarak, gideceğiniz yer hakkında içeriden bir bakış açısı edinmenize yardımcı olacaktır.
Paylaşım ekonomisi, yerel halkla tanışmanıza, turist seyahatinden kurtulmanıza ve mega paradan tasarruf etmenize izin vererek insanların seyahat etme şeklini değiştirdi!
İşte en sevdiğim paylaşım ekonomisi ve misafirperverlik web sitelerinden bazıları:
couchsurfing.com : Bu web sitesi, insanların kanepelerinde veya boş odalarında ücretsiz olarak kalmanıza izin verir. Size bir şehir hakkında bir hostelde/otelde öğreneceğinizden çok daha fazlasını anlatabilecek yerlilerle tanışırken paradan tasarruf etmenin harika bir yolu.
airbnb.com : Bir başka iyi konaklama alternatifi olan bu site, evlerini/dairelerini size kiralayan ev sahipleriyle bağlantı kuruyor.
eatwith.com : Bir ücret vardır (herkes kendi fiyatını belirler) ancak bu, farklı bir şey yapmanın, yerel bir beyin seçmenin ve yeni bir arkadaş edinmenin harika bir yoludur.
blablacar.com : benzin almak için başvurarak, deneyimli yerel sürücülerle yolculukları paylaşmanıza olanak tanıyan bir araç paylaşım web sitesidir. Sadece bir koltuk talep ediyorsunuz, onaylıyorlar ve gidiyorsunuz!
gumtree.com.au : Bu Craiglist benzeri site, gezginler için harika bir kaynaktır. Seyahat ortakları, araç paylaşımları, işler, ikinci el ekipman, aile yanında konaklama ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz.
lyft.com : Yerlilerin seni seçmesini ve gitmen gereken yere bırakmasını sağla! Taksiden %30 daha ucuzdur.
getaround.com : Birkaç saatliğine bir arabaya mı ihtiyacınız var? Başkasınınkini kiralayın. Getaround, insanların kullanılmayan arabalarını saatlik kiralamanıza olanak tanır.
33) Yabancılara açık olun!
Herkes ısırmaz. Yoldaki insanlara selam olsun. Yabancıyı arkadaşa çevirin. Unutmayın onlar da senin gibiler! Mutlu, dolu bir hayat yaşamak, umutları ve hayalleri de olsun isterler! Asla bilemezsiniz ömürlük bir arkadaş bile edinebilirsiniz!
34) Ama gardınızı yüksek tutun.
Bazı insanlar ısırır, bu yüzden sağlıklı bir şüphe düzeyine sahip olun, paranoya seviyesine geçmeyin. Herhangi bir seyahat dolandırıcılığına düşmek veya kendinizi rahatsız edici durumlara sokmak istemezsiniz. Açık ama dikkatli olun.
35) Yeni yiyecekler deneyin.
Ne olduğunu sormayın. (Çin’de değil!) Sadece ağzınıza koyun ve beğenip beğenmediğinizi görün. Gardınızı yükseltirseniz, sıra dışı ve lezzetli yerel yemekleri kaçırabilirsiniz.
36) Taksilerden kaçının.
Onlar her zaman bir bütçe avcısıdır. Kesinlikle zorda kalmadıkça asla ve asla taksiye binmeyin!
37) Metal su şişesi alın.
Mümkün olduğunda musluktan için – paradan tasarruf edecek ve çevreye yardımcı olacaksınız. Suyunu içemeyeceğiniz bir yere gidiyorsanız mutlaka filtreli su şişesi alın.
Benim iki tercihim, lifestraw.com ve grayl.com
38) Ücretsiz yürüyüş turlarına katılın.
Ücretsiz olmasının yanı sıra, bu turlar size ziyaret ettiğiniz şehrin iyi bir yönelimini ve arka planını verecektir. Seyahat ederken yürüyüş turlarına çıkmayı seviyorum.
Zaman geçirirsiniz, rehbere sorular sorarsınız ve nerede olduğunuz hakkında çok şey öğrenirsiniz!
39) Şehrin cazibe kartlarını alın.
Kısa bir süre içinde çok sayıda müze ve diğer turistik yerleri ziyaret edecekseniz, bir şehir kartı girişte size para kazandıracak (ayrıca çoğu ücretsiz toplu taşıma da sağlıyor!).
40) Bavulunuzun ve kıyafetlerinizin fotoğraflarını çekin.
Çantanız kaybolursa, bu çantanızın daha kolay tespit edilmesine yardımcı olacak ve seyahat sigortanızın size geri ödeme yapma sürecini hızlandıracaktır.
41) Acil durum nakiti taşıyın.
Acil durumlar ne zaman meydana gelir bilinmez. Mesela hostele giden otobüs için paraya ihtiyacınız olabilir!
42) İyi ayakkabılar alın.
Seyahat ederken çok yürüyorsunuz. Ayaklarınızı yere vurmayın. Onları sizi sevdikleri kadar sevin, sizi harika yerlere götürecekler.
43) Aşı olun.
Çünkü yabancı bir ülkede bir hastalığa yenik düşmek eğlenceli değildir – ve birçok ülke onları ziyaret etmek için aşı olmanızı ister, bu nedenle konuyla ilgili fikriniz ne olursa olsun, sadece yapın.
44) Pazarlık yapmayı öğrenin.
Pazarlık, eğlenceli bir yoludur. Müzakere sanatıdır ve sadece piyasada değil, tüm yaşamınız boyunca size yardımcı olacaktır. Abartmanın da alemi yok!
45) Ücretsiz seyahat için puan ve mil kullanın.
Bunun için ödeme yapmanız gerekmediğinde dünyada çok daha ileri gidebilirsiniz. Seyahat korsanlığı sanatını öğrenin ve günlük harcamalarınızdan puan ve mil toplayın, böylece ücretsiz uçuşlar, konaklama, tren biletleri ve diğer seyahat biçimlerini elde edin! Seyahat maliyetlerini düşürmek için tüm uzman gezginlerin ve sizin de yapmanız gereken bir şey!
46) Bir ceket alın.
Geceler serin olur.
47) Sokak yemeği yiyin!
Sokak yemeklerini atlarsanız, kültürü kaçırırsınız. Korkmayın. Gerginseniz, çocukların yemek yediği yerleri arayın. Onlar için güvenliyse, sizin için güvenlidir.
48) Seyahat sigortası alın.
Seyahat sigortası, sahip olduğunuz ve asla kullanmak istemediğiniz en önemli şeydir. Bir şeyler ters giderse, faturalarda binlerce doların olmasını istemezsiniz. Soyulursanız, uçuşlar iptal edilirse, hastalanırsanız veya yaralanırsanız ya da eve gönderilmeniz gerekiyorsa orada olacaktır. Kapsamlı ve günde sadece birkaç dolara seyahat için alabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri. Kendini süper kahraman sanabilirsin ama kolunu kıran, sigortası olmayan ve binlerce doları cebinden ödemek zorunda kalan arkadaşım da öyle sanıyordu.
worldnomads.com : seyahat sigortası için iyi bir site.
insuremytrip.com : seyahat sigortanız için teklif alın.
Bu gibi firmaları kullanmadan önce haklarındaki kritikleri okuyun. Uluslararası yeterliliğe sahip olanlarını seçin. Poliçenizin, nereleri ve neleri kapsadığından emin olun.
49) Sabırlı olun.
Sonunda işler yoluna girecek. Aceleye gerek yok. Zamanı gelince gideceğiniz yere varacaksınız.
Seyahat, varmak değil yolda olmak ile ilgilidir! (Bu aynı zamanda motorsiklet ile gezginlik dönemlerimde mottomdu.)
50) Saygılı olun.
Yerel halk size yardım etmeye isteklidir, ancak muhtemelen bir dil engeli vardır, bu yüzden bir şeyler yolunda gitmediğinde sakin olun. Eğer bunu yapmazsan, sonunda pislik bir turist gibi görüneceksin. Ve kaybeden kesinlikle sen olacaksın.
51) Seyahatinizi fazla planlamayın.
Bırakın günleriniz doğal bir şekilde geçsin. İki veya üç şey planlayın ve günün geri kalanını kendi başına doldurmasına izin verin. Daha az streslidir ve günün sizi almasına izin vermek, seyahat etmenin en iyi yollarından biridir.
52) Relax.
BKZ : 49.
53) Tutumlu olun – ama ucuz değil!
Fırsatları araştırın ve paranızı boşa harcamayın, ancak harika deneyimleri kaçırmayın. Hatta birkaç dolar kazanmak için 10 km bile yürüyün. Ama “Vakit nakittir” i de unutmayın. İkisini de akıllıca kullanın. “Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olma”nın alemi de yok!
54) Kulak tıkacı alın.
Horlayanlar her yerdeler ve sizin, uykunuza ihtiyacınız var. Desibeli yüksek olanlardan tercih edin. İş ve İşçi malzemeleri satan yerlerde çok ucuz, Eczanelerde çok pahalı olabiliyorlar dikkat etmek gerek!
55) Daima ekstra bir USB şarj aleti bulundurun.
Piller ölür. İyi bir Powerbank in olmalı, onun da yüksek bir MaH değeri olmalı. Üzerinde güneş paneli olanlardan tercih edin. Özellikle doğaya seyahat edecekseniz.
56) İnsanlarla fotoğraf çekin.
Birçok fotoğraf. Yıllar sonra, hatırlayamadığınız o gecelere ve onları unutulmaz kılan insanlara bakmak isteyeceksiniz.
57) Biletlerinizi çevrimiçi olarak ayırtın.
Seyahatinizde herhangi bir aktivite veya gezi yapmayı planlıyorsanız, bunları çevrimiçi olarak ayırtın. Şirketler, şahsen satın almaya kıyasla genellikle indirimli bir fiyat sunar. Sadece bu değil, kredi kartıyla ödeme yapabileceksiniz, bu da size ekstra korumanın yanı sıra daha fazla seyahat puanı da sağlayacak!
58) Uçuş fırsatları için kaydolun.
Seyahat söz konusu olduğunda, uçuş(lar)ınız muhtemelen en büyük masrafınız olacaktır.
scottscheapflights.com
theflightdeal.com
secretflying.com
gibi uçuş fırsatı web sitelerine kaydolarak paradan tasarruf edin. Epik uçuş fırsatlarını doğrudan gelen kutunuza alarak zamandan ve paradan tasarruf edeceksiniz. Ayrıca havayolları haber bültenlerine kaydolduğunuzdan emin olun, çünkü satışlarını ilk önce burada duyururlar!
59) Turistik yerlere biletlerinizi önceden ayırtın.
Birçok önemli turistik yer, yerinizi ayırmanıza ve sıra beklememenize izin verir. Bunun bir seçenek olup olmadığını görmek için her zaman çevrimiçi bakın. Bu, saatlerce kuyruklarda zaman kaybetmekten kaçınmanızı ve hemen içeri girmenizi sağlayacaktır. Paris Yeraltı Mezarları, Louvre, Londra Churchill Savaş Odaları, kiliseler, tapınaklar, tarihi kaleler ve daha fazlası için saatlerce bekleyen insanlar gördüm. Hatta Amsterdam’da Anne Frank’ın Evine bir ay sonrasına gidiş bulabilirseniz şanslısınız. Mümkün olan en öncesinden rezervasyon yapın, sırada beklemeyi atlayın, gününüz boyunca daha fazla başka şeyler görün!
60) TripAdvisor’dan Kaçının!
Çalışma saatlerine veya bir adrese ihtiyacınız olduğunda TripAdvisor iyidir, ancak incelemeler söz konusu olduğunda bunu tamamen görmezden gelin. İnsanlar kötü bir şey olduğunda her zaman olumsuz bir inceleme bırakırlar, ancak iyi bir şey olduğunda nadiren olumlu bir inceleme bırakırlar, PR çalışmaları bu boyuta çoktan taşındı bile! Bu nedenle incelemeler çarpık olma eğilimindedir. Bunun da ötesinde, sahte incelemeler oluşturmak ve bir yeri olduğundan daha iyi göstermek çok kolaydır. Birçok otel ve restoran, platformdaki incelemelerini yapay olarak şişirmek için firmalar kiralar. Ek olarak, TripAdvisor’ın aşırı derecede olumsuz olan yorumları ve ayrıca cinsel saldırıya ilişkin yorumları yayından kaldırdığı bilinmektedir. TripAdvisor’ı dikkatli kullanın. Ya da daha iyisi, hiç kullanmayın. Bu sadece bu site için değil tüm benzerleri için de geçerli.
61) Güneş kremi sürün. (Londra’da değil!)
Baz Luhrmann’ın “Everybody’s Free (To Wear Sunscreen)” şarkısında dediği gibi:
Size gelecek için tek bir ipucu verebilseydim, güneş kremi olurdu.
Güneş kreminin uzun vadeli faydaları bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır.
Bu listeye deneyimler arttıkça ya da aklıma geldikçe eklemeler yapacağım. Sizin de eklemek istediğiniz, bu listede olmazsa olmaz diyebileceğiniz ipuçları varsa, aşağıdaki yorumlar bölümüne beklerim efendim 🙂 Takipte kalın! Yola çıkın, hatta yoldan da çıkın!
#Not #Notlar #Note #Notes #Seyahat #seyahatsigortası #Tur #Turizm #Turist #Turistik #otel #hotel #hostel #Macera #gezgin #Travel #Travelblog #Travelblogger #Blog #Pasaport #Article #Mustafa #Algün #MustafaAlgün #Hollanda #Makale #Yazı #Anı #Google #harita #haritalar #GoogleEarth #link #havlu #Seyahatbilinci #konaklama #rezervasyon #havaalanı #Checkin #Plaj #piknik #hostel #sırtçantası #bavul #kamp #ego #Minimalist #Flashforward #Paketleme #tişört #tshirt #Gereklişeyler #Asya #çamaşır #Bambuçorap #bankakartı #kredikartı #ATM #ipucu #App #Dolar #fotokopi #polisraporu #tarihkitabı #destinasyon #Wi-Fi #Uçuş #rezervasyon #rota #upgrade #Kütüphane #kahveci #hamburgerzinciri #Turotobüsleri #Motto #loser #Taksi #yürüyüşturları #şehirkartı #citycart #Acildurumlar #Aşı #Müzakere #Pazarlık #ceket #Sokaklezzetleri #Sokakyemekleri #Saygılıol #Saygı #Relax #Dimyatapirincegiderkenevdekibulgurdanolma #Kulaktıkacı #Eczane # Pil #Powerbank #MaH #güneşpaneli #doğa #fotoğraf #Bilet #PRçalışmaları #PR #Güneşkremi #YolaçıkYolaçıkhattayoladandaçık #bilinç #blog.mustafaalgun.com #tipsntricks #tipsandtricks #tips #tricks #Deneyim
Kaynak
In this video, join me on an Discover the Secret to Effortless TRAVEL in Utrecht…
In this video, join me on an adventure through the charming streets of Leiden as…
#Dordrecht #Netherlands #WalkingTour In this video, I take my camera to the city of Dordrecht…
#amsterdamlightfestival2024 #amsterdamlightfestival Join us for a mesmerizing experience at the Amsterdam Light Festival 2024! In…
Explore AVDANCIK Village | Natural Spots in TURKEY! In this video, we explore Avdancık Village,…
🌴 Join me on my unforgettable journey as I leave Gran Canaria behind. In this…