Gezmeyi sevenlerin
“Titreyen Video Sorunsalı”
Gezmeyi seviyorsunuz, seyahatlerinizde kullanmak üzere bir kameranız var. Fakat Tripod, Gimbal, Steadicam veya Stabiliser ınız yok. Yada seyahatinizde yük etmek istemiyorsunuz. Öyle ya; bir uçak yolculuğu yapacaksınız, kısıtlı bagaj opsiyonunuz olabilir.
Bu Titreyen Video sorunsalını çözmenin bir yönteminden bahsedeceğim bu yazımda.
Seyahatten döndünüz. Elinizde daha pürüzsüz hale getirmek istediğiniz titrek bir videonuz mu var? Kolay çözüm, Premiere Pro’da üç basit adımda size yol gösterecek, ayrıca birkaç ipucu ve püf noktası vereceğim.
Ancak Premiere’e geçmeden önce, en iyi yöntemlere ilişkin bir ön bilgi vereyim.
İlk kural; sorunu çekim sırasında en aza indirmek. Sonra yazılımlar ile son dokunuşu yapmaktır.
Premiere Pro’da Çekim Nasıl Stabilize Edilir
Pürüzsüz bir çekim için en iyi yol, sette çekilmesidir. En iyi sonuçları almak için bir tripod, gimbal, steadicam veya stabiliser kullanmalısınız.
Bunlardan birine sahip değilseniz, önceden plan yaparak ve çekim sırasında dengeyi daha kolay ve daha etkili hale getirecek akıllı kararlar alarak post prodüksiyonda başarıya ulaşabilirsiniz.
Kenarları tanımlanmış olan bir çekim, Post Production sırasında sabitlemeyi en kolay şekilde yapmanızı sağlar. Bu planlama için boş bir duvar veya kurgu yazılımı tercih edebilirsiniz.
Aşırı pozlanmış ve az pozlanmış görüntülerin düzenleme programı tarafından analiz edilmesi zor olabilir. Hem de hatalara veya istenmeyen sonuçlara yol açma olasılığı yüksektir.
Şimdi Premiere Pro’ya geçebiliriz.
1. Çekiminizi içe aktarmak ve zaman çizelgesine yüklemektir. Bu bir kaç farklı yolla yapılır. En kolayı, dosyaları sürükleyip bırakmaktır.
İçe aktarıldıktan sonra, zaman çizelgesine sürükleyin.
Hazırda bir sekansınız yoksa, Premiere otomatik olarak videonuzun özelliklerine uyan bir sekans oluşturacaktır.
Ayrıca ‘.’ tuşuna basarak zaman çizelgesine çekim yerleştirebilirsiniz. Veya ‘,’ tuşu.
Kamera Sarsıntısı Premiere’de Nasıl Onarılır.
2. ‘Warp Stabilizer’ uygulayın.
Bu adım, işin çoğunun yapıldığı yerdir. Premiere, bu konuda iyidir, ancak sonuçlar her zaman mükemmel değildir. Bu nedenle, üçüncü adımda efekt üzerinde ince ayar yapacağız ve düzelteceğiz.
Çağıracağımız efektin adı ‘Warp Stabilizer’. Efektler sekmesine geçip arama kutusuna, efektin adını yazarak bulabilirsiniz.
Veya ‘Video Effects’ klasörünü ve burada bulunan ‘Distort’ klasörünü açarak da ulaşabilirsiniz.
Mouse ile tutun ve videonun üzerine sürükleyin.
Ardından Premiere, videyu otomatik olarak analiz edecek ve onu dengelemek için elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Bu iki aşamalı bir işlemdir ve tamamı otomatiktir. Hiçbir şeye dokunmadan bekleyin.
Klibin uzunluğuna ve pozlamasına bağlı olarak, videoyu analiz etmek ve efekti uygulamak, PC nizin performansına göre bir zaman alacaktır.
Eğer bu işlemleri sıkça yapıyorsanız ve PC nizin gücü yetersiz kalıyorsa, yeni bir PC almak yada toplatmak isteyebilirsiniz. Bu noktada tavsiyem, programın web sitesine gidip burada tavsiye edilen konfigürasyonlara göz atmanızdır. Bu ayrı bir okyanus olduğundan, başka bir yazı konusu yapacağım.
İlk işlem bittiğinde, videonuz artık stabildir. Sonuçlar tatmin etmediyse endişelenmeyin. İlerleyen süreçte ince ayar yapabilir ve hataları düzeltebiliriz.
Premiere Pro’da Sarsıntı Nasıl Azaltılır
3. Efekte ince ayar yapın. Warp Stabilizer efekti mükemmel değildir ancak mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için bir dizi ince ayar seçeneği sunar.
Gelin o seçeneklere bir göz atalım.
Stabilizasyonumuza ince ayar yapmak için ‘Smoothness’ yüzdesine çok dikkat ediniz. Yüzde ne kadar yüksek olursa, video o kadar düzgün görünür. Sayıyı sıfıra çekmek, hareket söz konusu olduğunda, videoyu ilk dengesiz haline geri döndürür.
Bu oranın %100’ün üzerine çıkabileceğini unutmayın. %1.000’e kadar çıkabiliyor, böylece deney yapmak ve pürüzsüzlüğü tam olarak tercihinize göre ayarlamak için birçok imkanınız oluyor.
Tek yapmanız gereken ‘Result’ seçeneğini ‘No Motion’ olarak ayarlamak. Hemen bir değişiklik görmezseniz, ‘Analyse’ düğmesine tekrar tıkladığınızdan emin olun.
Advanced sekmesi altında, sonuca ince ayar yapmak veya sonuçları düzeltmek için kullanabileceğimiz birkaç parametre daha var. ‘Detailed Analysis’(Ayrıntılı Analiz) kutusunun işaretlenmesi, Premiere’a hareketi analiz ederken ve izlerken çekimlerinizi biraz daha derinlemesine incelemesini söyleyecektir.
Bu menüdeki bir diğer önemli parametre ‘Crop Less’(Daha Az Kırp) yüzdesidir. Kırpma ve yakınlaştırma, çekimi sabitlemenin önemli parçalarıdır. Aksi takdirde, çekiminiz sabitlendikten sonra çerçevenin kenarlarının ötesindeki boşluklar görünür hale gelir.
Warp Stabilizer
Warp Stabilizer efekti, varsayılan olarak otomatik olarak kırpar/yakınlaştırır. % yi değiştirerek efektin etkisini artırabilirsiniz.
Tatmin edici olmayan sonuçları düzeltmek için kullanabileceğimiz son ana parametre stabilizasyon yöntemidir. Aynı çekimi kullanarak biraz farklı sonuçlar verecek dört yöntem arasından seçim yapabilirsiniz.
Biri mutlaka diğerlerinden daha iyi değildir, ancak belirli durumlarda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Diğer parametrelerde ince ayar yapılması yine de kaliteli bir sonuç sağlamıyorsa, stabilizasyon yöntemini değiştirmeyi deneyin ve kendi senaryonuzda hangisinin en iyi sonucu verdiğini görmek için farklı türlerle denemeler yapın.
Mümkün olan en iyi sabitlemeyi elde etmek için mükemmel ayarları bulduğunuzda, bu ayarları ön ayar olarak kaydedebilirsiniz. Bu, bir dahaki sefere benzer görüntüleri sabitlemeniz gerektiğinde zaman kazandıracaktır.
Adobe Premiere Pro‘da görüntüleri sabitleme hakkında bilmeniz gereken her şey bu kadar. Kalın sağlıcakla…
Blog yazılarımı da okumayı, Youtube Kanalıma abone olmayı, Twitter da takip etmeyi, Instagram da beğen tıklamayı UNUTMAYINNNNN 😉