Pasaport ve Vize Tiyolarım

Passport
Pasaport

İlk bloglamaya başlarken, konu ister istemez başka bir ilk olan, pasaport vize sorunsalı oluyor. Bu yüzden işinize yarayacak bir kaç tiyo ile başlıyorum;

İlk pasaportumuz kaç yıllık olmalı? Bütçeniz uygunsa 10 yıllık almalısınız.
Sürekli seyahat etmiyorsanız, pasaportunuzun sayfaları çabuk dolmayacağı için, 10 yıllık avantajlı ve ucuz olacaktır. 1 yılda sayfaları dolduracak kadar seyahat sıklığınız varsa, 1 ya da 3 yıllık almanızı tavsiye ederim.
İlk olarak 8 İngiliz ülkesinden birinin vizesini almaya çalışın. (Başka ülkelerin size vize vermesi için referansı daha iyi.)
İlk olarak bir Arap ülkesinin ya da Rusya’nın vizesini pasaportunuza eklerseniz, sonrasında İngiliz ülkelerine vize almanız çok çok zorlaşıyor.
İlk olarak bir Avrupa ülkesinin vizesini pasaportunuza eklerseniz bu da iyi ama ilk, İngiliz ülkelerinden birinin vizesi alınmalı bu, Avrupa ülkelerinin vizelerini bile kolaylaştırır. Tabi Avrupa ülkelerinin hepsi aynı kolaylığı sağlamıyor. Fransa en zor, İtalya en kolay. Hedefi daraltmak gerekirse, ilk vize başvurunuz İtalya olmalı.
İlk olarak ABD vizesi sahibi olmanız çok çok zor olduğundan, bunu başarabilirseniz, en iyi referans bu tabi ki. Sonraki ülkelerin vizesi için.
Bu genellemelerimi yüzdeyle yapmam gerekirse, %80 diyebilirim. %20’yi sıra dışı durumlar için iyimser tahminle veriyorum.

Neden bu genellemeler, açıklamaya çalışayım;

Ülkeler, göçmen kabul etmek için max 35 yaş istiyor. Göçmen endüstrisi diye adlandırdığım bu sistem, ağır çalışmaya gönüllü insanlar seçer. Bu insanların da sistemini sömürmesini engellemek çok ince ayarlamalar çoktan yapmıştır. 35 yaş sonrasında göçmen olmanız zorlaştırılır. Fakat 35 yaş öncesindeyseniz ve bekarsanız, potansiyel suçlu muamelesi görürsünüz, çünkü suç istatistikleri bunu söyler. Çabuk ve kolay yeni hayat standardı sahibi olmak, eğer çok şanslı değilseniz, suçtan geçer. Bu da gelişmiş ülkelerin hiç istemeyeceği bir şey. Bu yüzden turist vizesi bile olsa, 35 yaş altı bekar erkeklerin vize alması zorlaştırılıyor. Konuyu çok dağıtmamak için bu konuyu çok daha geniş bir başka makaleye bırakayım. Çünkü birçok gözlemim var konuya dair.
Bu yüzden yukarıda belirttiğim ülke/vize öncelik sırası çok önem kazanıyor. Mümkünse tercihinizi bu yönde yapın.

Eyvah pasaportumun sayfaları doldu!

Pasaportunuz, vizelerle, giriş-çıkış damgalarıyla doldu diyelim. Yenisini almak zorundasınız. Emniyet, yenisini vermek için eski pasaportunuzu geri isteyecektir. VERMEYİN! “Kayboldu” deyin, bir dilekçe yazdırırlar kaybolduğuna dair hepsi bu. Eski pasaportunuz, bir sonraki seyahatiniz için referans hazinesi olacak. Konsolosluklar, eski pasaportunuzun fotokopisini isterler. Yeni pasaportunuz ile yeni vize alabilmek için bu çok önemli.
Bir başka konu, eğer kendi ülkenizin dışında bir ülkedeyseniz ve pasaportunuzun süresinin bitimine az kaldıysa, Gidin kendi ülkenizin konsolosluğuna, oradan yeni pasaport alın. Zaman, prosedür, ücret gibi faktörlerde tasarruf sağlar.

Her ülkenin fotoğraf ölçüsü farklıdır. Pasaportunuzdaki fotoğrafınızın aynısını kullanırsanız çok daha iyi olur. Farklı ülkeler farlı uygulamalarda bulunuyorlar buna da hazır olun. Vize için isteyecekleri (genelde 2) fotoğrafı, konsolosluğa ya da vize aracı firmanıza sorun o ülke pasaport fotonuzun aynısını kabul etmeyebilir, gidin hemen çektirin. Tabi bu nokta da sizi özellikle tek bir fotoğrafçıya gönderebilirler, bunun için düşüncelerimi bozmak istemiyorum! Siz de bozmayın, bir an önce sorunsuz vizenizi almak tek hedefiniz olmalı. Olay çıkarıp vizenizi zora sokmayı istemezsiniz. Bu angaryalarla uğraşmak istemezseniz, aracı firmalara gidin. 80 € civarında ekstra gideriniz olur ama, sorunsuz, sıkıntısız vizeli pasaportunuz evinize özel kurye ile teslim edilir. Türkiye’den VFSGlobal adlı bir çok ülkenin yetkili firması olan VFSGlobal, bu konuda çok iyi şimdiye kadar bu firmayla sıkıntı yaşayan hiç kimseyi duymadım.

Vize alımını kolaylaştıran bir başka önemli nokta ise sahip olduklarınızın belgeleri. Tapular, araçların ruhsatları, İşyeriniz varsa buranın mali kayıt belgesi Banka hesap cüzdanı vs. ne varsa bunların hepsinin fotokopilerini dosyanıza ekleyin.
Unutmayın! şu sözümü kulağınızın ardına atın; Konsolosluklar size söylemezler ama tek baktıkları nokta, sizin geri döneceğinizin ispatlarıdır. Evliyseniz, çocuğunuz varsa, bakmakla yükümlü olduğunuz ihtiyar babanız, anneniz, özürlü kardeşiniz vs. gibi faktörleri mutlaka vize başvuru dilekçenizde belirtin ki “Bu kişi mecbur geri dönecek” desinler ve vizenizi versinler.

Bu yazıyı, ilk kez ve turistik amaçlı yurtdışı seyahat edeceğinizi düşünülerek/varsayarak yazdım, eğer farklı, kanuni ve legal seyahat yöntemleri düşünüyorsanız talep olduğu takdirde o konular içinde makaleler yazabilirim. Nezaket dahilinde sorularınızı, yorumlarınızı, fikirlerinizi, kritiklerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bana iletebilirsiniz.

Yol açık. Yola çık. Hatta yoldan da çık! “ mottom ile hepinize saygılar, sevgiler sunuyorum.

Son bir not daha:

Yazımı yararlı buluysanız başkalarının da yararlanabilmesi için paylaşabilir, eksik ya da hatalı olduğunu düşündüğünüz taraflarını yorum kısmında belirterek yazının olgunlaşmasına katkıda bulunabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarıma, abone olmayı, takip etmeyi unutmayın!

Yol açık. Yola çık. Hatta yoldan da çık!

Paylaş

Hakkında Musta

Traveller (on a budget)

Bir yanıt yazın